İYİ Parti’den ‘ ANDIMIZ’ kanun teklifi

Aralarında İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL’in de bulunduğu İYİ Partili 5 milletvekili ilköğretim okullarında öğrenci andı okunması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

İYİ Parti’den ‘ ANDIMIZ’ kanun teklifi
Yazar : Tarih : Okunma : 3.451 views Yorum Yap

İYİ Parti’den ‘Andımız’ için kanun teklifi

Aralarında İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL’in de bulunduğu İYİ Partili 5 milletvekili ilköğretim okullarında öğrenci andı okunması için TBMM’ye kanun teklifi verdi

İYİ Parti milletvekilleri Ayhan Erel, Fahrettin Yokuş, Hayrettin Nuhoğlu, Ahmet Çelik, İmam Hüseyin Filiz TBMM Başkanlığı’na Danıştay tarafından engellenen andımızın ilköğretim okullarında okunması için kanun teklifi sundu.

“KANUN TEKLİFİNİN KANUNLAŞARAK KALICI OLMASINI ARZU EDİYORUZ”

Meclis’te düzenlenen ortak basın açıklamasında kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nuhoğlu, şunları söyledi:

“Doksan seneye yakındır yönetmelikle okutulan Andımız’ın, bundan böyle ‘İlköğretim Okullarında Öğrenci Andı Okunması Hakkında Kanun Teklifi’nin kanunlaşarak kalıcı olmasını arzu ediyoruz. Anayasa’da yer alan hükümlere uymak her Türk vatandaşı için ama öncelikle devleti yönetenler için bir mecburiyet. Türklükten hiç kimse rahatsızlık duymamalıdır. Anayasa’nın başlangıç kısmında yer alan ve 2’nci maddedeki hükümle de değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen metinde ‘Türk’ kelimesi, dokuz defa tekrarlanmıştır. Devletin temel kanunu olan Anayasa’mız, bütün etnik unsurları ‘Türk’ kabul etmiştir. Bu Anayasa varken Türk’ü etnik unsurlardan biri saymak, büyük bir yanlışlıktır”

“İSTİKLAL MARŞI’MIZ, ANDIMIZ DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını hatırlatan Nuhoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

”Bazı siyasetçiler için söylüyorum: ‘Tek bayrak’, Türk Bayrağı’dır. ‘Tek devlet’, Türk devletidir. ‘Tek vatan’, Türk vatanıdır. ‘Tek millet’, Türk milletidir. Türk milletini sevmek, gelişip yükselmesini istemek de Türk milliyetçiliğidir; ırkçılıkla, kavmiyetçilikle kesinlikle karıştırmamak gerekir. Cumhurbaşkanının söylediği ‘Bizim tek Andımız, İstiklal Marşı’mızdır; bundan tavizimiz yok’ ifadesi doğru bir ifade değildir. Türk Dil Kurumu’na göre ‘And’ ‘Tanrı’yı tanık göstererek bir olayı doğrulama, yemin’, ‘Marş’ ise ‘Bir topluluğu simgelemek için düzenlenmiş müzik parçası’ demektir. ‘And’ ile ‘Marş’, işte bu tarifte yerini buluyor. İstiklal Marşı’mız, bizim Türk milleti olarak milletimizi simgelemek için düzenlenmiş bir müzik parçasıdır, bizim andımız değildir.  Ümit ve cesaret veren, milletimizin hürriyet ve bağımsızlık mücadelesindeki ruhunu ve duygularını anlatması için bestelenmiş edebi bir metindir. Milletin bütünü tarafından okunur ve okunduğu zaman ayakta saygıyla söylenir veya dinlenir”

“TOPLUMSAL BAĞLILIK VE AİDİYET YEMİNİDİR”

“İstiklal Marşı, Andımızın alternatifi olamaz” diyen Nuhoğlu,  “Andımız, kişiliğin oluştuğu kimlik tanıma sürecinde olan çocuklarımızın, millet olma şuurunu kazanmasına vesile olan, önemli ve hedef belirleyici nitelikte bir metindir. Sadece ilköğretim okullarında okutulur. Milli birliği güçlendirmek amacıyla okunan bu metin aynı zamanda toplumsal bağlılık ve aidiyet yeminidir. İstiklal Marşı’na taraftar olup Andımıza karşı çıkmak ve ‘İstiklal Marşı bize yeter’ demek çelişkili bir durumdur. İkisi birlikte varlığını sürdürmelidir. Andımızı okuyarak yetişen nesiller olmazsa İstiklal Marşı’na sahip çıkan, saygı duyan ve söyleyen nesiller de olmaz”

“HER PARTİNİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

Bu kanun teklifinin bir siyasi partiye ait olmadığını belirten Nuhoğlu, “Açıkladığımız gerekçede de ifade edildiği gibi bütün siyasi partilerimizde yer alan, konuya duyarlı milletvekillerinin ortak arzusu niteliğindedir. O bakımdan hepsinin desteğini bekliyoruz. Kanunlaşması halinde tartışmanın sona ereceğine ve Türk milletini sonsuza kadar, hür ve mutlu yaşatma önceliği olacak nesillerin yetişeceğine inanıyor, saygılar sunuyoruz” ifadelerini kullandı.